U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

'Kijken en oordelen' in de LinkedIn reeks #DoorZien05 #Frits

Gepost 2021/01/18

Bij het vallen van Kabinet-Rutte III over de ‘toeslagenaffaire’ moest ik denken aan mijn blog over “Stop de overmaat aan controle, terug naar het vertrouwen”. Bij het teruglezen, was mijn ‘doorzien’ toen, niet ver van de antwoorden op de vraag ‘hoe nu anders’.

Het lijkt wel alsof we niet anders kunnen dan dat we ‘verbeten’ vasthouden aan regels en systemen. Vermeende mistanden bekijken met een vergrootglas -met soms ongekende vergrotingsfactoren- en bestraffen, soms zwaar bestraffen.  

Lees de rest van deze post »

Van niet gewenst, naar verplicht. #DoorZien01 #Frits

Gepost 2020/12/03

Op 1 december was het dan zo ver: mondkapjes verplicht in publieke ruimtes. Lang heeft de regering het standpunt vol kunnen houden dat mondkapjes dragen niet of nauwelijks bijdragen aan de bestrijden van Covid-19. Maar na maanden van publieke discussies werd het dragen het mondkapje in november toch ‘aanbevolen’ en op 1 december werd het een verplichting. 

Lees de rest van deze post »

Zijn de eerste drie maanden een graadmeter?

Gepost 2020/11/02

Begin september daadwerkelijk gestart met de eerste verhuren van de Grote Kerk. “Een verrassend veelzijdige, monumentale locatie in het hart van Wageningen. Markant en inspirerend voegt het een extra dimensie toe aan uw symposium, presentatie, medewerkersbijeenkomst, receptie of feestelijke borrel of diner”; zo wordt het aangeprezen op de website. De eerste drie maanden hebben dit al wel onderstreept. Er is al veel interesse in het gebruik voor een scala aan activiteiten. 

 

Lees de rest van deze post »

Welk leiderschap hoort hierbij?

Gepost 2020/06/11

Blog voor de nieuwsbrief van DoorZien adviesgroep van juni 2020

Twee uitspraken uit een artikel in Trouw van 23 mei over onze ongebreidelde reisverslaving na Corona. Toegegeven iet wat uit hun context gehaald, maar toch veelzeggend.  

Aan het woord zijn een toerismeprofessor, een beroepsreiziger en drie reisondernemers die vertellen over hun toekomstdroom als we weer massaal gaan reizen. 

Lees de rest van deze post »

Het is vandaag de eerste dag...

Gepost 2020/03/24

Blog voor de nieuwsbrief van DoorZien adviesgroep van maart 2020

 

 

 

 

 

 

Dit betekent anders doen…

Lees de rest van deze post »

Stop de overmaat aan controle, terug naar het vertrouwen.

Gepost 2019/12/09

Laten we meer streven naar een kleinere systeemwereld gebouwd op vertrouwen. Meer leefwereld, kiezen voor een menselijke maat, ruimte voor nuance en de professional zijn vrije, professionele ruimte laten gebruiken.

Wantrouwen lijkt nu wel het beginsel in ons handelen “Bankmedewerkers die hun werk moeten invullen als ware zij politierechercheurs”, dat is mijn gevoel na het lezen van een artikel in Trouw met als titel: “Banken voelen de hete adem van DNB in hun nek”. Het gaat over de duizenden medewerkers die bankklanten moeten doorlichten om verdachte transacties op te sporen en te melden. Reden: het voorkomen van witwaspraktijken en financiering van terrorisme.

Lees de rest van deze post »

‘Bezield’, wat betekent het voor mij?

Gepost 2019/08/21

Volgens Van Dale:
be·zie·len (bezielde, heeft bezield)
1) Geestdriftig maken
2) Aanzetten tot iets: wat bezielt je? Verbaasd commentaar als iemand iets raars doet

Volgens het puzzelwoordenboek:
1) Aanmoedigen 2) Activeren 3) Begeesteren 4) Enthousiasmeren 5) Geestdriftig maken 6) In geestdrift brengen 7) Inspireren 8) Levendig maken 9) Oppeppen 10) Reanimeren 11) Stimuleren 12) Toejuichen 13) Vitaliseren

Zowel ‘Van Dale’ als het ‘Puzzelwoordenboek’ bewoorden vlekkeloos mijn bezieling om andere bestuurders te helpen.

Lees de rest van deze post »

Professionele ruimte weer durven te pakken, kan dat?

Gepost 2019/06/06

Dat het kan blijkt wel uit het 'Klein Verslag', een kerstverhaal van Wim Boevink in Trouw (24-12-2019)

Lees de rest van deze post »

Professionele ruimte weer durven te pakken, kan dat?

Gepost 2019/06/05

 

Ik denk van wel, door vertrouwen, minder verkrampt te reageren op incidenten en te aanvaarden dat er ongelijkheid is. Zeker, het is complexer maar voor mij raakt dit wel de kern om het anders te willen doen en het daarmee de burgers gemakkelijker te maken”.

 

Over professionals die hun vrije, professionele ruimte weer durven te pakken.

Goede bedoelingen
Professor Bussemaker stelt op 15 februari 2019 in haar rede – bij de aanvaarding van het ambt van professor -dat de participatiemaatschappij waar zij als bewindspersoon medeverantwoordelijk voor was, niet ideaal blijkt. „Achteraf gezien waren we te optimistisch. In een participatiemaatschappij wordt verondersteld dat iedereen ook kán participeren. Mensen die niet zomaar de regie over hun eigen leven kunnen nemen, raken al snel verstrikt in complexe bureaucratie en marktwerking”. Als bewindspersoon bedacht Bussemaker samen met gemeenten de ‘keukentafelgesprekken’. In haar rede, tien jaar later, kijkt ze daar kritisch op terug. “Het keukentafelgesprek is verworden tot een afvinklijst over de zelfredzaamheid van de kwetsbare burger thuis”. Volgens Bussemaker uit angst om controle te verliezen en fouten te maken.

 

Lees de rest van deze post »