U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Van niet gewenst, naar verplicht. #DoorZien01 #Frits

Gepost 2020/12/03

Op 1 december was het dan zo ver: mondkapjes verplicht in publieke ruimtes. Lang heeft de regering het standpunt vol kunnen houden dat mondkapjes dragen niet of nauwelijks bijdragen aan de bestrijden van Covid-19. Maar na maanden van publieke discussies werd het dragen het mondkapje in november toch ‘aanbevolen’ en op 1 december werd het een verplichting. 

Wat mij intrigeert is de ‘stelligheid’ in het publiek debat.  Voor – en tegenstanders tegenover elkaar, met muren van eigen argumenten en (wetenschappelijke) onderbouwing ertussen. Wat iemand ook zei, het ‘tegendeel’ leek wel dé waarheid of oplossing te zijn. Naar elkaar luisteren en kijken, leek ver weg. Geen verbinding maken, om samen te kiezen in plaats van zelf gelijk te krijgen. Het ‘ik heb gelijk’ heeft de overhand gekregen en het zicht op dat wat ons verbindt en waar we gezamenlijk verantwoordelijkheid voor dragen, lijkt kwijt geraakt. De eerste van DoorZien leiderschapsregels is; ‘Ik en wij, de delen en het geheel’. Door de focus te verleggen van ik naar wij, door de delen en het geheel te zien, neemt het gevoel van heelheid toe met een gunstig effect op het vertrouwen. In crisistijd geldt dit waarschijnlijk nog meer. #leiderschapsregels